Locatieve en constructieve plaatsbeschrijvingen opmaken voor belanghebbenden.

Locatieve plaatsbeschrijvingen worden opgemaakt bij aanvang van een huurovereenkomst. Vóór de ingebruikname wordt de toestand van de te betreden woning nauwkeurig vastgelegd in tekst en beeld. Blijkt achteraf dat de huurder de dure, siermetalen deurklinken vervangen heeft door goedkopere kunststoffen exemplaren, dan kun je dat ook bewijzen.

Dit verslag wordt door beide partijen voor akkoord getekend en dient door de verhuurder officieel geregistreerd te worden.

Ook bij het beëindigen van de huurovereenkomst (locatieve plaatsbeschrijving bij uittrede) wordt zo’n plaatbeschrijving gemaakt. Op basis daarvan wordt de staat van het goed bij vertrek vergeleken met de staat waarin het zich bevond vóór ingebruikname door de huurder. Zo kan eventuele huurschade en slijtage door gebruik bepaald worden.

Constructieve plaatsbeschrijving vóór aanvang der werken

Bij het uitvoeren van een nieuwe constructie in de onmiddellijke buurt van je woning of bij het slopen van een bestaand gebouw of bij wegeniswerken in de straat, kan er schade aan je woning optreden. Om latere discussies te voorkomen wordt best een plaatsbeschrijving vóór de aanvang der werken opgemaakt. In deze plaatsbeschrijving wordt de toestand van de woning op datum van de rondgang nauwkeurig vastgelegd. Indien tijdens de plaatsbeschrijving zware, gevaarlijke gebreken aan het licht zouden komen, verwittigt Materesta zijn opdrachtgever. Deze opmerkingen kunnen eventueel aanleiding geven tot een aanpassing van de uitvoeringsmethode van de bouwwerken zoals het extra schoren en stutten van de aanpalende woning.

Loopt je woning tijdens – of na de werken schade op, denk maar aan een scheur, een barst of verzakking,…. dan is er een duidelijk bewijsdocument voorhanden voor de verzekering van de eigenaar van het gebouw of van de aannemer. 

Een plaatsbeschrijving kan ook uitgevoerd worden bij verbouwingswerken, waarbij de te verbouwen woning het onderwerp is. Dan wordt de toestand van niet te verbouwen gedeeltes van de woning en de buitenaanleg beschreven.